8 feb. 2015

Tutorial One layer LO

Jag har i år utmanat mig själv att dokumentera mitt år med en LO för varje månad. Twisten på min Bilddagboken 2015 är att de ska göras i tekniken One layer. Jag har tidigare lovat här att jag ska bjuda på en tutorial som beskriver hur man gör dessa, så därför passade jag på när jag skulle göra LO:n för januari. One layer står för att allt görs i ett enda lager, det finns inget monterat på pappret.

Först skar jag till mitt cardstock i formatet US letter (8,5"x11"). Jag tycker om att skapa i det formatet. Tyvärr får jag trimma bort drygt 0,5 cm på ena sidan för att pappret ska gå in i min A4-skrivare, men det märks inte så mycket när LO:n är klar. Väljer att skriva ut med fotokvalité för att färgen ska gå ner i papprets struktur ordentligt.

Sen plockar jag fram de stämplar, masker och stämpeldynor jag vill använda.... Går så klart bra att använda andra medium med, som mist, spray och liknande.

Sen maskar jag fotot med post it-lappar, för att det inte ska komma färg på själva motivet. Här är det en fördel att använda just post it-lappar eftersom de har klister och sitter kvar på pappret. Jag river kanten lite (obs! riv på den sida klistret är, annars kommer inte lappen ligga kvar när du färgar in längs kanterna) så den passar fotots kant, väljer man att skriva ut ett foto med raka kanter hoppar man självklart över det steget.

Här har jag lagt på en mask och håller på att färga in LO:n med distress pad Picked raspberry - jag tyckte den färgen stämde bra överens med de färger på flickornas kläder som fanns med på fotot.

Infärgningen av masken är klar. Jag drog lite lätt med infärgningsverktyget längs med fotots kanter med, det såg lite för tomt ut annars.

Sen gick jag loss med stämplarna! På denna har jag använt samma distress pad till alla stämplar, förutom den läckra textstämpeln Vänner, där duttade jag slarvigt med Gathered tigs först och sen med Picked raspberry. Det blev lite väl slarvigt, för mitten av texten fick lite för lite färg på sig, men det kan man enkelt rädda genom att fylla i konturerna med en penna i samma eller kontrasterande nyans. Här valde jag både och, först en i liknande nyans och sen en svart. Lade sen lite glitterlim på texten och på några av motivstämplarna. Skrev en kort journaling direkt under bilden. Till sist skrev jag Januari längst upp i hörnet och drog en gång med pennan runt LO:n och ett par gånger runt fotot för att få en inramning.Pysseldagsstämpel använd här: vänner

Hoppas ni nu blir sugna på att göra One layer LO:s ni med! Självklart går det lika bra att göra dessa med digitala stämplar. Tricket är bara att komma ihåg att man inte kan montera något på pappret, då är det inte one layer längre - och att komma ihåg att skriva ut fotot först. Fråga gärna om något är oklart, antingen här bland kommentarerna eller på Pysseldags Facebookssida, så ska jag svara så snart jag kan. Lycka till!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!