17 jan. 2014

Project Life - hur du gör egna kort

God morgon alla glada! :)

Äntligen fredag igen, vilket jag tror de flesta uppskattar. Jag gör det i alla fall.

Idag tänkte jag visa något jag gjorde tidigare i veckan.
Som många kanske vet växer Project Life mer och mer i scrapbookingvärlden.
Project life är ett dokumentationssätt där man använder många foton för att t ex visa vad som hänt under (oftast) en specifik tidsperiod, vanligtvis en vecka.Det finns olika alternativ.
Antingen kan man köpa allt färdigt. Plastfickor i olika utformningar, färdiga kit i olika teman, m m. Det finns hur myckte som helst att köpa. Det finns Project Life med Becky Higgins och Sn@p (som har lite andra mått).
Men man kan också göra ganska mycket själv med det man har.

Man kan använda färdiga plastfickor med fickor för foton/kort som är 3*4" resp 4*6", eller så kan man använda helt vanliga 12*12" plastfickor och klistrar allt på ett vanligt cardstock.

Själv har jag köpt färdiga plastfickor i paket om 60 st (tror jag att det var) som jag kommer använda tills de är slut. Sen kommer jag nog att använda mig av vanliga, stora plastfickor och klistra på cardstock. :)

Personligen har jag valt att inte köpa kit då jag har så otroligt mycket mönsterpapper som inte hinner att bli använda. Därför väljer jag ut papper efter fotona jag skrivit ut och skär till dem. Ibland rundar jag hörnen med en punch.

Jag har inhandlat en dies som gör 3*4"-kort med rundade hörn och dessutom gör en snygg innerram. Jag tycker denna är smidig då jag slipper skära till och slita på skärmaskinsbladet, som har en tendens att bli slö väldigt fort.
Och i vår/sommar kommer en liknande, fast 4*6"-dies.

3*4" som finns ute i butikerna
4*6" som släpptes på CHA-mässan jan-14
 Det jag tänkte visa idag är hur jag gjort egna project life-kort. Dels från grunden och dels bara gjort färdiga kort mer personliga.
De kort jag köpt är 100-pack av journaling cards som heter Lined resp grid cards från Becky Higgins. Det är bra tjocklek på dem och man kan göra så mycket med dem.


Idag har jag gjort lättast tänkbara med dessa kort. Jag har valt ut stämplar och bara stämplat rakt upp och ner i en av hörnorna med svart Versafine. Och eftersom jag gav bort dessa kort på bilderna valde jag att stämpla på både fram och baksida, på ena sidan i liggande och på andra i stående format så mottagaren själv får välja.Dessa kort har jag då använt diesen som jag visade längre upp i inlägget.
Jag har stansat ut i svart cardstock.
Detta är en teknik som kallas chalkboardteknik. Detta eftersom det ska efterlikna en griffeltavla som många av oss (iaf lite äldre) känner till. :D
Här har jag använt:
* Äpple litet
* ornament mini
* Krona
* Penslar
* Katter

Jag har stämplat texten med Frost White från Color Box. Jag tänkte först använda mig av vit Staz On, men den hade torkat. Dock kan jag tänka mig att den borde funka lika bra.
Medan färgen fortfarande var blöt, strödde jag på vitt embossingpulver och embossade som vanligt.
När kortet svalnat tog jag ett infärgningsverktyg och duttade med det i den vita Color Box-dynan och drog sen svampen över kortet och texten för att få den utsuddade griffeltavlekänslan. Detta är ett valfritt steg om man vill att tavlan ska se använd ut eller ej.
Så enkla var dessa kort.
Jag har använt
* Vilken underbar dag
* En dag att minnas
* Ögonblick att minnas
* Busfrö
* Kaos är det minsta man kan säga

Vi kommer inom kort att göra speciella kit för Project life-kort både på svenska och engelska.
Både gamla och nya texter kommer att finnas med. :) Och kom ihåg att har ni förslag, maila in dem på info[a]pysseldags.se. Blir det en stämpel får du "din" stämpel gratis som tack.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!