9 jan. 2014

Grattiskort med vägledning/tut för radiant rectangles

Hej!

Det blir ett megainlägg från mig idag med massor av bilder. Jag har gjort en liten (?) vägledning/tutorial för hur jag använt mig av Spellbinders die Radiant Rectangles.

Jag har sett dessa dies användas och blev så sugen på att ha dem själv så tomten fick leverera ett set till mig som försenad julklapp häromdagen. När jag väl hade dem i min hand blev jag mest förvirrad för jag visste först inte hur man skulle använda dem. Jag hittade tillslut ett youtube-klipp med lite info och då gick det upp ett ljus. Eftersom jag hade svårt att hitta en tutorial så skriver jag en egen variant istället. :-D

Så här ser mitt kort ut och det är gjort i vit och lila cardstock plus 4CC-papper.
Jag har använt mig av fem dies från setet.


Här kommer min vägledning/tutorial:

Material: Radiant Rectangles från Spellbinders, cardstock, bakplåtspapper och washitape.

Grejen med det här ram-setet är att man kan kombinera på många olika sätt. Det här är den största ramen och den har en skärande kant på insidan. Utsidan har en dekorationsdel som man kan embossa. 

Nästa ram har ingen skärande kant runt om. Det var när jag började med att använda den som jag insåg att jag inte visste vad jag höll på med. Man måste lägga ihop dem för att få en utskuren form. Det har jag gjort på bilden. Man kan också skära ut den storlek man vill ha på kortet först så blir det raka kanter runt om istället. 

Jag har förstått att en del personer haft problem med utstansningen av diesen. Ett tips är att använda bakplåtspapper mellan dies och papper. Här har jag nu lagt först mitt cardstock, sedan bakplåtspapper och sist mina två yttersta ramar/dies som jag tejpat med washitejp för att allt ska hållas på plats. 

Jag har en Big shot och här har jag påbörjat "sandwichen". Först plattformen med stängda flikar, sedan en akrylplatta, sedan diesen med skärytan uppåt, bakplåtspapper, cardstock och sedan har jag lagt med en metallplatta (Cheery Lynn) för bästa utstansningsresultat och så sist en akrylplatta.
EDIT 20 augusti -14: Sedan inlägget gjordes har jag lärt mig att metallplattan från Cheery Lynn ska vara på den icke-skärande sidan, man lär sig så länge man lever :) Så sandwichen borde ha gjorts: plattform/akrylplatta/metallplatta/diesen med skärytan uppåt/bakplåtspapper/cardstock/akrylplatta.

Nu är det utstansat. Här kan man även se den yttre kanten med mönster men det kommer inte att finnas med på mitt kort eftersom jag har valt att använda ramen som blir istället. 

Här har jag gjort ett litet kollage om embossing. Det är inte alla som gör den här delen men jag gillar när mönstret kommer fram ordentligt i pappret. Efter att jag har stansat ut ramen så låter jag allt sitta kvar i diesen och tar bara bort mina akrylplattor. Ser till att jag verkligen har skärytan uppåt på mina dies och så lägger jag på embossingmattorna. Först har jag den i beige (spellbinders eget märke) eftersom den är lite mindre. Sedan lägger jag på min svarta embossingmatta (Sizzix) och sist embossingplattan (sizzix). Sedan kör jag det genom min Big shot.

Nästa steg är att pillra bort allt smått som sitter kvar. Det går att knäppa med fingrarna på pappret så försvinner det mesta, men annars behövs en liten petmojäng.

Jag testade även att lägga ihop två andra dies för att se vad som hände. Samma procedur som tidigare med bakplåtspapper osv. På det kort jag sedan har gjort är båda de här diesen med men utstansade var för sig. Kan vara kul att veta :-)

Så här blev resultatet. Den övre blev en ram På mitt bloggkort så har jag stansat ut den ensam (i vitt) och då är den heltäckande istället. 

Jag testade även att använda två till dies men ville bara embossa den här gången.Den yttre diesen har en skärande kant och ett mönster. Den inre har ingen skärande ytterkant. Jag tejpade fast diesen och körde alltså enbart embossing-steget.

Då fick jag ett fint mönster. Det blev även snyggt på andra sidan pappret, så man kan välja om man vill få upphöjda eller nedsänkta mönster, jätteläckert! Jag lyckades tyvärr att förstöra den här när jag drog loss tejpen. Så var försiktig med hur ni tejpar :-D

Här är de delar som jag har använt till mitt kort. Kortbasen har jag skurit till i storleken 8 2/8 tum (biga sedan på mitten) x 6 1/8 tum. 

Jag stansade ut med ovaleni 4CC-papper och så har jag stämplat en Pysseldagsfavorit, Grattis på födelsedagen. 

De vita bitarna har jag monterat med distanskuddar. resten sitter med Biltematejp. Men jag har låtit kanterna vara lösa.

På insidan hittar vi en annan klassiker när det gäller mig och kort. Jag älskar det här hörnet och den finns i både vänster- och högerställd variant. Dessutom finns den digitalt också. 

Nu har du äntligen kommit till slutet av det här inlägget :-) Jag hoppas att min lilla vägledning kan vara till hjälp för någon i alla fall.

Ha en fin dag!
Kram Rosa
6 kommentarer :

 1. Tt superfint kort. Själv har jag det lite besvärligt med just Spellbinders dies som gärna inte vill skära helt rent i min cuttelbug.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har du testat med metallplatta? Den är suverän tycker jag.

   Radera
 2. Tycker också att ditt kort är superfint! Figuren är jätteromantisk och färgerna passar ihop - elegant!
  Vad menas med 4CC papper? Inte cardstock väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket!
   4CC-papper är det vita pappret jag har stämplat på. Det är ett tjockare kopieringspapper skulle man kunna säga fast med en glattare yta. Perfekt att färglägga med copics eller promarkers på! Pappret finns i shoppen så kolla här: http://shop.pysseldags.se/papper/farglaggningspapper/4cc

   Radera
 3. Superfint kort och jättebra tut

  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Snojbi<3 Trevlig helg!

   Radera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!