15 mars 2013

En mixed mediatavla inspirerad av Finnabair

För någon helg sen var det en stor kursdag med Finnabair i Stockholm.
Tyvärr kunde jag inte närvara då det händer så mycket ändå runtomkring och man kan inte hinna allt, även om man vill.

Så istället har jag tittat på hennes blogg samt hittat en bra video där en tjej, som på egen hand också gjort en tavla inspirerad av Finnabair. För er som inte hört talas om denna tjej kan jag berätta att hon heter Anna Dabrowska och kommer från Polen. Hon gör mycket mixed mediatavlor, LO's med mycket saker på i steampunkstil. Här hittar man också många bilder. :)

Först måste jag säga att det var ett större projekt än vad jag trodde och jag var faktiskt redo att bara slänga den några gånger. Men samtidigt kände jag att jag verkligen ville göra klart den för att se om det bara var jag som tvivlade på mig i mitten av projektet, och det var det. :)

Temat på tavlan bestämde jag jättesnabbt. Det skulle vara en tavla som beskriver mig och mitt liv.
Canvasen är en deep canvas och mäter 30*30 cm.

Jag började med att klippa ut en stor bit spets som täckte både framsida samt sidorna.
Denna limmades fast med riklig mängd med min hemgjorda mod podge (som decopagelack).
Spetsen hade jag fyndat för ett tag sen. En stuvbit som jag tänkte att jag skulle ha nytta av, vilket jag hade. :)

Medan jag väntade på att spetsen skulle torka tog jag två kapsyler och bankade försiktigt till dem med en hammare och ett oömt underlag undertill. Man ska kunna köra dessa i sin icke elektriska diesmaskin, men mina blev för platta för mitt tycke. Därför hamrade jag istället.
Sen tog jag lite smått och gott och limmade fast med min limpistol. Den ena till min tavla och den andra ska vara till makens tavla som jag ska göra sen.

När spetsen torkat ordentligt började jag sätta fast spetsar, band, blomor och kladda med lite modeling paste. Det spelar ingen roll vilka färger spetsarna eller blommorna har för det täcks ändå sen.

Blomman längst ner är en blomma som suttit på en sommarklänning en gång i tiden. Den var vit, men en kompis fick låna den på ett bröllop för att hon hade spillt på sin klänning. Sen spillde hon rödvin på blomman, så jag har färgat in den med hemgjord mist. :) Jag har aldrig använt den på några kläder igen, men jag tycker mycket om blomman och därför fick den vara med och symbolisera vänskap, kärlek och bröllop. Alla saker har jag satt fast med limpistol. Smidigt, men inte roligt med alla förb-e limtrådar som det blir. Jag har inte blivit av med alla mina. Så har ni mer tålamod än jag, ta ett annat lim.
Förutom detta har jag även använt fogväv (eller vad det nu heter) just för att få struktur.

Redan innan jag hade satt fast de röda och gröna blommorna hade jag bestämt var jag skulle ha fotot. Det är bra att ha detta bestämt ganska tidigt.
Jag måttade med fotot för att se var jag ville ha blommorna och limmade fast dem, men inte fotot.

Sen kladdade jag på ett eller två lager med akrylfärg. En vit färg som är så täckande som möjligt är bra att använda. Gesso skulle säkert vara perfekt, men min var slut, så jag tog akrylfärg.

Här är ett stort steg, men här har jag då limmat på alla saker. Vid det här laget var det som jag höll på att ge upp. Jag tyckte det bara såg hemskt och plottrigt ut och jag var otroligt missnöjd.
Här har jag även satt fast mitt foto. Mitt foto har två nivåer. Själva jag sitter på 3D-kuddar och bakgrunden är täcks med små, små glaskulor. Detta så att även fotot skulle få struktur.
För att inte fotot skulle förstöras, petade jag dit plastfolie.
Eftersom jag inte tyckte att akrylfärgen täckte så jättebra, som syns här, sprayade jag ett lager med vit hobbysprayfärg från Biltema.

För att kunna spraya fritt, tog jag in tavlan samt tidningar och lade det i duschen och sprayade för glatta livet. :) Jag använde egengjorda mister med vatten och akrylfärg, glimmer mist samt maya mist (kolsvart).
Det är jättesvårt att veta när man ska sluta och vara nöjd. Jag kände mig inte nöjd när jag slutade här, men tänkte att jag skulle låta den torka och sen bestämma om den skulle få mer färg eller inte.
Totalt blev det sex olika nyanser/färger som jag använde.

Så här såg tavlan ut när det hade torkat, utan samt med blixt.
Jag var inte riktigt nöjd. Jag hade missat lite då jag hade sprayat endast från ett håll. Så jag kompletteringssprayade lite (på pysselgolvet i sällskap av katten Tudor, som var nyfiken). :)

Nu var jag, återigen, lite otålig så jag torkade med embossingfönen. Man ska vara försiktig när man värmer när det är så mycket saker och färg. Det är lätt att något börjar smälta, så var uppmärksamma.
Här ser ni två detaljbiljer.
Jag var inte riktigt nöjd nu heller (typiskt mig). Så kom jag att tänka på Inka-Gold, som är en form av pasta. Så jag tog en spatel och tog ut en klick.
OBS! Använd aldrig fingrarna direkt ner i inka-goldburkarna då vi har bakterier och annat på våra händer och det finns risk att pastan börjar mögla efter ett tag. Så ta hellre ett verktyg och lägg en klick på ett underlätt och jobba därifrån istället.
Färgen jag använde heter Alt-Silber 909 och är väl en form av gammeldags silver. Den är varm i tonen.

Sen tog jag en styv pensel och började stöppla i pastan och stöpplade sen på allt på tavlan. Bakgrund, saker, allt! Jag var noga med att se till att jag inte hade för mycket färg på penseln.
Personligen anser jag att detta var pricken över i'et. Jag fick verkligen till den effekt jag hade eftersträvat.
Här är lite detaljbilder.


Jag är så glad att jag hittade dessa två små Tim Holtz-charms. För denna tavla var verkligen en artful journey, och så som mitt liv och mitt jobb ser ut nuför tiden passar dessa två ord som handen i handsken. :)


Och är är då tavlan i sin helhet. :)

Min tanke är att denna och makens tavla ska hänga bredvid varandra. Därför kommer hans att bli liknande fast spegelvänd. Jag har även tänkt att han ska vara med och säga vad han vill ha på sin tavla, som speglar honom.

För er som vill titta på videon som jag blev inspirerad kan ni klicka här.

Det skulle vara jätteroligt att höra vad ni tycker, både bra och dåligt.

Tack för besöket idag. Det blev ett långt inlägg, men jag hoppas att det var värt att ta sig igenom det.


8 kommentarer :

 1. Oj, oj, oooooj så snygg! Yberläcker!!! Du har verkligen öga för sköna detaljer Ciza.
  Bamsekram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Tack Pernilla!
  Så glad jag blir. :D
  Bamsekram

  SvaraRadera
 3. Superläcker! Önskar jag vågade göra något liknande. / Marita aka Tussemaja

  SvaraRadera
 4. Kanonläcker! Massor att upptäcka och bli inspirerad av.
  Har redan en idé om hur min kommer att gestalta sig. :)

  SvaraRadera
 5. Sjukt snygg! Vem behöver gå en kurs när man kan inspireras på nätet,ska bli spännande att se den andra!

  SvaraRadera
 6. Wow läckert önskar jag kunde göra något sådant!

  SvaraRadera
 7. Oj, vad häftig den är..kanonfina detaljer...

  SvaraRadera
 8. En helt underbart fin tavla! Vilket jobb, och vilka fina detaljer du valt att ha med. Kanonfin blev den!
  Önskar dig en trevlig helg, Kram

  SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!