2 nov. 2012

Mixed MediaFreda' - en kärlekstavla


Välkomna till Pysseldags Mixed MediaFreda'.
Varje fredag kommer vi att visa ett projekt som vi gjort med mixed media.

För er som inte vet vad Mixed Media är, ska jag nu försöka förklara det utan att bli långrandig.
Det är när man kladdar med flera olika sorters färger och produkter, t ex akrylfärger, mister, distresser, alkohol inks, kritor, gesso, embossingpulver, stickles, glitter, stämpeldynor, cracklepaint, crackle accent, stämplar, bokstäver, papper, kartong, metall, stains, dabbers, masker, m m.
Det är ganska ganska mycket man kan använda för att skapa ett mixed media-alster.
Och tanken är att vi ska visa lite olika alster och sätt som man kan arbeta med mixed media. Vi hoppas ni tycker det är kul, intressant och följer oss. :)

Idag tänkte jag visa en liten tavla som jag gjort.
Jag börjar med att lista allt material som jag använt till detta alster. När man jobbar med mixed media blir det lätt att man använder väldigt mycket, och det är inte säkert att det som man gjorde underst alls syns i slutändan. Det är bara du som vet hur du ville ha ditt alster och om det blev så eller om det blev annorlunda. Det finns inga rätt eller fel. Man ska inte tänka för mycket utan egentligen bara kladda på för glatta livet och ha kul. :)

Först ska jag förklara vad Mod Podge är för något, som ni hittar i listan.
Man kan säga att det är motsvarande decopagelim, som både funkar som lim och som lack. Det blir transparent och lite glatt.
Man kan köpa färdig mod podge, men man kan även göra egen. Den egengjorda blir gärna rinnigare än den köpta, men funkar precis lika bra.
OBS! Oavsett om man använder köpt eller egengjord ska man alltid vara mycket noga med att rengöra penseln direkt efter om man inte ska lacka på en stund. Annars stelnar penseln och blir förstörd. Så vet du att du inte ska använda den på minst en minut, skölj den då.

Egengjord Mod Podge:
Lika delar skollim och vatten.
Blanda och rör om, innan varje gång det ska användas.

Materiallista till dagens alster:
 • Teflonunderlägg eller dyl. som går lätt att torka av
 • Kartongbit som mäter 6*6", alltså ca 15,2*15,2 cm. Tjockleken kan variera. Min mäter 1 mm, så den är ganska tjock. Använd inte för tunn, för då kan det vara lätt att den böjer sig när den får färg på sig och sen torkar.
 • Penslar, lite bredare och lite tunnare. Använd finborstiga penslar för bästa resultat.
 • Mönsterpapper - jag har använt ett papper från Reprint, som finns i shoppen.
 • Dubbelhäftande tejp - jag använder Biltemas
 • OH-papper till att göra en egen mask - idag ett hjärta
 • Vanligt kopieringspapper
 • Blyertspenna
 • Vattenbaserade pennor - jag har använt Tombow idag, men man kan även använda Distress Markers.
 • En svart oljebaserade penna - jag har använt en namnpenna som är tänkt att funka på alla möjliga material.
 • Sax
 • Akrylblock till stämplarna
 • 4CC-papper att stämpla upp texten på
 • Stämplar - Korintierbrevet, trådrulle, provdocka, bestick, sax, nyckel, velociped, hörn, ornament, penslar, tekanna, klocka och Loved you yesterday.
 • Modpodge - jag kör egengjord
 • En liten plasttallrik eller dyl för att klämma ut akrylfärgerna på
 • Akrylfärger - jag har lite olika fabrikat och alla funkar jättebra. Idag har jag använt vanlig vit, samt en blanding av svart, vit och lite brunt.
 • Acrylic Modeling Paste - min är inhandlad på Panduro. Modeling Paste är tjock och kan göras ganska hög så att man får lite höjd på motivet. Den är dessutom ganska tjock.
 • Spatel till Modeling Paste - går även bra med ett gammalt kontokort/poängkort eller dyl som du inte längre använder.
 • Archival Ink - en oljebaserad dyna som gör att du kan stämpla ovanpå mod podgen. Det går även bra att använda Staz On-dynor.
 • Färgningsverktyg till distressdynorna - jag använder Rangers/Tim Holtz Ink Blenders.
 • Applikationssvamp eller annan svamp som gärna är ganska tät
 • Distressdynor - jag har idag använt Festive Berries och Aged Mahogany.
 • Crackle Accents - går säkert jättebra att använda även Crackle Paint från Ranger
 • Vatten att skölja penslar i samt en mister där du sprayar ut lite på ditt underlägg
 • Hushållspapper, torky eller liknande att torka händer och penslar på
 • Våtservetter för att torka av händerna men även för att lätt torka av underlägget
 • Liten handduk för att torka av underlägget efter våtservetten
 • Embossingfön - för att torka alstret då och då för att påskynda mycket torktid som det blir på sådana alster.
Jag började med att sätta fast dubbelhäftande tejp på kartongbiten, tog av skyddspappret och lade på mönsterpappret jag ville ha. Om jag inte skulle krackelerat hjärtat hade jag satt tejp även i mitten. Allt för att hela ytan ska vara så jämn som möjligt och inte böja sig.
Jag ville specifikt ha vänstra övre hörnet på pappret så jag klistrade fast hela pappret, för att sen klippa längs kartonkanten. På det sättet blev pappret exakt lika stort som kartongbiten.


När det var klart ritade jag ett hjärta och klippte till det på ett vanligt papper. Lade det på OH-pappret och ritade ut det för att sen klippa ut det. OBS! Klipp ett jack inne i hjärtat och sen ut längs kanterna. Du behöver utsidan av OH-pappret så att den funkar som en mask/schablon. När hjärtat är utklippt, tejpa ihop själva OH-hjärtat och spara, för även det kommer att användas.
Tips! Se till att masken har ordentligt med utrymme runtom sig så att du kan kladda utan att riskera att färgen kommer utanför utsidan av kanten. Jag tog en alldeles för snål bit, och fick tejpa på papper runtom för att den skulle kunna användas.


Masken placerades där jag ville ha den och började kleta på modeling paste m h a spateln inuti hjärtat tills jag var nöjd. Bort med masken och så fönade jag hjärtat lite försiktigt. Blir det för varmt finns risk för att det börjar bubbla och/eller missfärgas och man vill inte någotdera.


Jag torkade av masken, vilket rekommenderas att man gör så fort man kladdat på den. Detta så att inga lager bildas eller att tidigare färg inte råkar följa med när man gör nästa steg.
Fram med den vita akrylfärgen som jag färglade med en tunn, tunn hinna över hela tavlan, utom på hjärtat. Något lager till längst ute i kanterna med vit färg fick det bli. Dock var jag mycket noga med att inte gå för långt in då jag ville ha bilden på barnen kvar till stor del.
Efter det blandade jag svart, brun och vit akrylfärg och duttade på längs kanterna med en applikationssvamp som ofta används till smink. Det blev en ganska markant skillnad och kant mellan det ljusa och mörka, men det var ingen fara.Distresserna åkte fram, masken lades på plats runt hjärtat och jag tog Festive Berries (den ljusare av de två röda) och började färga in hjärtat precis som jag visade i tisdagstekniken. Sen tog jag Aged Mahogany och färgade in fast inte riktigt lika långt mot mitten. Fönade lite för att distresserna skulle torka.

Efter infärgningen av hjärtat var det dags att dekorera med stämplar i hjärtat. Jag började med hörnswirlen, lade masken tillrätta igen och stämplade runt.
Sen tog jag textstämpeln, färgade in den med brun staz on-dyna och stämplade den på godtyckligt ställe på hjärtat. Masken fortfarande på plats för att skydda utsidan av hjärtat.
Embossingfönen fick åter igen torka hjärtat. När det var torrt målade jag ytterligare en gång tunt med vit akrylfärg över allt utom hjärtat. Detta för att minska den kraftiga kanten mellan mörkt och ljusare.

Efter det tog jag fram min mod podge och målade in hela tavlan förutom hjärtat. Varför inte hjärtat kanske några av er undrar? Jo, för mod podgen är ju vattenbaserad och skulle jag måla den över hjärtat skulle distresserna börja åka runt eftersom de också är vattenbaserade.
På bilden nedan ser ni hur blankt det blir av mod podge, precis som ett decopagelack.

När det torkat (m h a embossingfönen igen) tog jag fram masken som är precis som hjärtat och lade det över för att täcka den röda färgen och stämplarna. Sen började jag stämpla med diverse vintagestämplar. Ni ser att motiven inte nådde ända in till hjärtat. Detta beror på att min OH-plast är lite tjockare samt att modeling pasten höjt upp hjärtat lite, så det blir en liten kant. Dock gjorde detta ingenting eftersom jag lätt visste hur jag skulle åtgärda detta. Jag har stämplat med Archival Ink eftersom den är oljebaserad och den klarar av att stämpla ovanpå lack och annat. Likaså går det jättebra med Staz On. Ni kanske även har lagt märke till att vissa stämplar är mörkare och andra. Detta för att jag använde mig att två olika tekniker när jag stämplade. De mörka är stämplade som vanligt med färg, medan de ljusare har jag först duttat på färg med dynan, för att sen dra dynan över stämpeln så att en del färg åker av igen. Därmed blir det inte lika mycket färg när jag sen stämplar och jag får mer liv i tavlan.

 Penslarna stämplade jag i nederkant, för att sen ta ornamentstämpeln och stämpla runt om. Varannan gång använde jag undersidan inåt och varannan gång ovansidan på stämpeln inåt. Det gör att det händer mer i ramen.

Min märkpenna var perfekt att använda här. Jag började med att rita en tjock kant runt hjärtat. Redan där har jag nästan täckt mellanrummet mellan hjärtat och motiven. Dock såg det för hårt ut och jag ville inte att det skulle se så platt ut.

Jag använde en Tombowpenna och målade ut lite färg på mitt underlag för att sen hämta upp den med en penselpenna. Sen gick jag över längs kanten på hjärtat för att få ytterligare mörk kant längst ut mot det svarta jag precis målat.

När jag var nöjd tog jag en gråbrun Tombowpenna och målade med den direkt längs ytterkanten på den svarta kanten på hjärtat och ca 2-3 mm ut mot/på motiven, för att sen ta upp vatten som jag sprayat på underlaget och sen smeta ut m h a en smalare pensel. Jag använde även ett finger för att ytterligare smeta ut färgen.

Jag hade tryckt upp en textstämpel, som jag klippte isär. Eftersom texten satt ganska nära blev inte dessa rader helt raka när jag klippte, men det gjorde inget tyckte jag. Så bli inte oroliga om ni gör sådana texten och de inte blir helt raka. Måste de vara det? :)
När jag klippt ut färgade jag in även dem med tombowpennan och smetade ut med vatten och ett finger så det såg lite smutsigt och gammalt ut, för att sen rita en ram runt om dem med märkpennan.
Till sist lackades de med mod podge.

Texterna limmades på med modpodge.

 Då var det dags att lägga på crackelerings"lim" på hjärtat. Först hade jag tänkt använda Rangers Crackle Paint Rock Candy, som är transparent, men eftersom jag inte hittade den direkt blev det Crackle accents istället. De fungerar på samma sätt. Man applicerar limmet/färgen och låter det sen självtorka. Det är mycket viktigt att det får självtorka, så att man får det bästa resultatet man kan. Färgerna mår inte bra av att hettas upp med embossingfön.

 Här ser ni när crackeleringslimmet är pålagt. På flaskan står det att det tar 1-4 timmar att torka. Men nu när det är lite kallare tycker jag att det tar längre tid. Och det får gärna ligga lite extra så att jag är säker på att det verkligen krackelerat klart.

Så här ser nu tavlan ut medan den ligger och torkar. Medan det torkat har jag noterat att distressfärgerna lagt sig lite som en skugga runt texten i hjärtat. En mycket trevlig bonus som jag verkligen uppskattar.
Och här är då den färdiga tavlan.
Voilà!
Klar, fotad utan blixt
Klar, fotad med blixt
Jag hoppas ni funnit denna tutorial intressant, rolig och givande.
Lämna gärna en kommentar. Det är alltid roligt att veta vad ni tycker.

Nästa fredag blir det en ny tutorial på hur man kan använda mixed media. :)


2 kommentarer :

 1. Ohh så fin tavla!!! En jättebra tutorial.... ska försöka prova att göra en, har inte riktigt allt som du har här, men nåt blir det :) Mixed media har ju alla möjliga tekniker... finns ingen gräns, bara fantasin sätter stopp :)Tack för en väl detaljerad tutorial <3 Du är bäst! Kramar

  SvaraRadera
 2. Detta är en himla fint tavla! Bra tut; jag ska absolut prova på den.

  SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!