16 nov. 2012

Mixed Media med masker


God morgon på er!
Det är fredag igen och helgen stundar. Och vad passar bättre än att jag visar lite tips på mixed media som ni kan prova och kladda med i helgen?! ;)

Idag tänkte jag visa hur man kan använda masker på olika sätt på ett projekt.
Mask är detsamma som en schablon. Jag antar att man tagit det engelska ordet bara istället för att fortfarande kalla det schablon. Men det är samma sak i alla fall.
Det finns många olika fabrikat på masker - Tim Holtz, Dylusions, Crafters' Workshop, Prima, Studio Calico, m fl.
Samtliga är gjorda i plast så att de ska klara alla möjliga sorters färg. OBS! Man ska alltid tvätta av dem noga så fort man använt dem för att de ska hålla så länge som möjligt.

Materiallista:
 • Ett papper som tål mycket väta och kladd utan att ludda - personligen kör jag med Cansons XL Mix Media Pad
 • Spatel/icke gällande konto/poängkort
 • Modeling Paste - Panduros är prisvärd och bra
 • Masker
 • Glimmer mists
 • Gesso eller dylik färg
 • Gellyrollpennor - vit och glittriga
 • Bling - pärlor eller stenar
 • Pearl Maker
 • Chipboardbokstäver
 • Distress Stains
 • Embossingfön
 • Pensel
 • Vatten, att rengöra penseln med
 • Hushållsrulle
 • Stickles - vit/transparentglittrig
 • Washi Tejp
 • Scrappy Glue


Så här ser mitt XL-block ut. Det är jättebra papper för jag kan verkligen kladda massor utan att pappret börjar ludda eller gå sönder. Dock vill det inte hålla sig helt platt, men det vill väl knappast något papper när man kladdar på det. :)
Jag tog av pappret från blocket denna gång då jag skulle börja med att använda masker och bindningen var lite ivägen.

Jag lade ut masken där jag tyckte att det blev snyggt, tog fram min spatel och Modeling Paste.

På med paste på spateln. Men redan här rekommenderar jag er som inte är så vana att hellre använda ett gammalt kort. Det är större yta som används när man drar och det blir jämnare och finare.
Dra åt alla möjliga håll och var noga med att masken verkligen ligger tätt mot pappret. Lättare sagt än gjort, jag vet.

Här har jag dragit åt alla möjliga håll med spateln. Redan här ser man att det inte blir så jämnt. Men jag misströstade inte och slängde inte pappret, som jag tror att många skulle göra, och så även jag för ett år sen.
Av med masken och skölj den noga och tvätta av! :)

Modeling Paste tar ganska lång tid att torka, så vill man hjälpa till lite på traven kan man värma med embossingfönen. Håll gärna upp pappret då och då och torka både från fram- och baksida då det är mycket fukt som ska ut. Torkar du den enbart mot bordet, lyft pappret och torka bort den kondens som bildas.

 Då var det dags för misterna. Jag använde mig av två olika.
Jag använde mig av en teknik där man sprayar samtidigt som man för sprayen från ena sidan till den andra horisontellt. Då jag är vänsterhänt blev det naturligt att spraya från höger mot vänster.
När jag hade sprayat över hela underlaget tog jag min hushållsrulle och rullade den horisontellt över pappret för att få misten mer jämn då det gärna blir lite fläckar.
Ett lager spray
 Jag tog den andra färgen och sprayade och torkade med rullen på samma sätt.
Två lager spray
 För mig behövdes det tre lager spray innan jag tyckte att jag hade fått en härlig himmel. Detta är en smaksak. Därför är det viktigt att inte spraya på för mycket utan ta lite i taget och känn efter.
Ni ser även lite tydligare nu att rullen gjort att misten inte ritkigt fastnat på modeling pasten, vilket jag inte heller ville att den skulle.
Tre lager spray
Då var det dags för nästa mask. Denna textmask är 6*6" till skillnad från snöflingorna som är 12*12". Maskerna som är gjorda av Crafters' Workshop finns oftast i båda storlekarna.
Jag tog en blå distress samt mitt infärgningsverktyg och började färga in från kanten och in med cirkelrörelser. Ni som varit med från första tutorialen vet hur viktigt detta är för att få ett jämnt och snyggt resultat. :)

Två andra masker togs också fram och färglades på samma sätt fast med två olika blå distressfärger. Även om bladen ser ut att inte passa riktigt för att de är mycket mörkare, blir det mer liv i alstret än om man använder samma nyans på allting.
 Man måste inte ha med hela maskerna, utan bara använda en del av dem ibland. Våga lägga maskerna lite på sniskan. Inte tänka så mycket utan bara lägga och kladda. Det blir oftast kanonbra då än om man tänker för mycket. :)

Jag hade lite svårt att bestämma mig för vad det skulle stå på mitt alster. Snö, eller vinter. Det blev att båda orden fick vara med.
Detta är någon form av chipoardbokstäver, men lite brunaktiga.
De målades med gesso.

Tips! Jag har tagit en bit kartong, satt på dubbelhäftande tejp och klistrat på ett teflonpapper på. Detta har jag för att måla på och som jag sen lätt och smidigt kan flytta undan till en (katt)säker plats och kan fortsätta arbeta vid min plats. Kostar väldigt lite att fixa och jag lovar att ni som målar och kladdar mycket har stor nytta av detta. :)

När mina bokstäver hade torkat lade jag upp dem så som de skulle ligga på alstret. Därefter tog jag fram två olika blå stains, då jag ville ha varannan bokstav med den ena färgen och varannan med den andra. På det sättet blev det mer liv utan att det blev för stor kontrast eller skrikigt.
Jag duttade försiktigt på färgen på bokstäverna. Blev det för stora blå fläckar torkade jag försiktigt bort dem. Sen torkade jag dem med embossingfönen. Var det någon bokstav som fick för lite färg, tog jag ett lager stains till, tills jag var nöjd.

Värm försiktigt så att inte färgen börjar bubbla.

Medan jag lät bokstäven ligga en stund och vila tog jag mina gellyrollpennor och började fylla i konturerna av snöflingorna då dessa gnistrar lite. Det blev att jag använde den undre av pennorna på bilden då den gav mer kontrast.

Man behöver inte vara supernoga när man fyller i. Och där man hade missat lite och kladdat med modeling paste ritade jag rakt över hur snöflingan egentligen skulle se ut.

En bit washi tejp revs av och färgades svagt in med blå distress och monterades på alstret.
Scrappy Glue på baksidan av bokstäverna och dessa monterades på.

En liten rad blingpärlor klistrades fast ovanför bokstäverna.
Det kändes som att det fattades något på bokstäverna, så fram med glitter slickles och rita på lite här och var på bokstäverna.

Den vita gelly rollpennan kom fram och de blå bladen fick vita konturer och blev jättesnygga nu när de kom fram mer. Samtliga snöflingor fick egengjorda pärlor av Pearl Maker i pärlemo.

 Eftersom det inte fanns några prickar till Ö'et, tog jag två halvpärlor och satte fast.

Här ser ni också pearlmakern.

Och här är då det slutgiltiga alstret.

Detta var några sätt hur man kan leka med masker.

Jag hoppas ni fått lite idéer och inspiration.
Som vanligt blir jag glad för feedback från er. Ris och ros. :)

Trevlig helg. :)

4 kommentarer :

 1. Superbra tutorial!!! Masker är ju verkligen kul :)

  SvaraRadera
 2. Supersnyggt!!! Tittar och njuter :) Härlig beskrivning som vanligt och verkar verkligen lätt att följa med dina steg för steg beskrivningar.

  SvaraRadera
 3. Åh så snyggt, och så roligt det ser ut. Undrar om jag inte måste sätta mig och leka lite nu :D

  SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!