30 nov. 2012

Mixed media i en färgställning


God morgon alla glada! :)
Det är sista dagen i november för detta året.

Idag tänkte jag visa hur jag gör en tavla i en och samma färgställning. Jag väljer att säga färgställning därför att det är inte exakt samma nyans på alla saker man använder.
Nyansen jag valt att använda idag är vit. Naturligtvis går det jättebra att göra detta i vilken färgställning som helst.
Denna tavla jag gjort och visar idag kommer att stå på en liten tavellist vid min sängsida och jag kommer att se den varje kväll när jag går och lägger mig samt varje morgon när jag stiger upp.

Materiallista:
 • Pannå - hård duk
 • gesso
 • modeling paste
 • glitterlim/stickles
 • tårtpapper
 • mask
 • blommor
 • halvpärlor
 • pearl maker
 • stansar
 • ostduk
 • stämpel
 • akrylblock
 • vattenfast svart dyna
 • spetsband
 • spray - spray & sparkle iridescent
 • Scrappy glue eller annat lim
 • embossingfön
Jag har till denna tavla använt en pannå som mäter 22*27 cm. En pannå har en hård baksida i form av kartong, eller liknande material. Detta gör att jag kan kladda hur mycket jag vill och canvasen kommer att bibehålla sin form och platthet.

Jag började med att grunda hela pannån med vit gesso. Det går precis lika bra med vit akrylfärg. Gesson är tjockare än vanlig akrylfärg. Jag ville få bort lite av den struktur som pannån kommer med, så just därför valde jag gesso. Som vanligt kunde jag inte låta det lufttorka utan använde embossingfönen. :)

När bakgrunden torkat tog jag fram min lilla (6*6") mask med tegelvägg samt modeling paste. På vänster sida provade jag att smeta ut pasten med en gummihandskbeklädd hand. Då de små gummihandskarna är lite förstora för mina händer blev det ett ganska ojämnt resultat. Dock lyfte eller flyttade inte masken på sig, vilket jag kan uppleva att den ibland gör om man använder en spatel, pensel eller ett kort.
Jag ville verkligen testa skillnaden mellan en handske och ett naket finger (som jag testade på höger sida). Det nakna fingret vann. Så hädanefter kommer jag att kladda med bara fingrar.

Efter det att jag gjort vänstra sidan torkade jag den med fönen. Detta för att inte riskera att kladda och förstöra det tidigare trycket när jag skulle göra nästa. Så det rekommenderar jag verkligen. Likaså torkade jag av masken efter varje tryck jag gjort med en våtservett. På det sättet började jag med en ren mask på varje nytt ställe, vilket medför att det är mindre risk att jag får paste på ställen jag inte vill ha det på.

På vänstra bilden nedan ser ni att jag använt masken ytterligare två gånger.
Jag tog en bit ostduk, klippte den inte vidare jämn eller fin. Ville inte att den skulle vara perfekt. För att få den att fästa fäste jag den faktiskt med gesso som jag penslade på ostdukten. Ovanpå tryckte jag fast ett tårtpapper som då klistrades ihop med ostduk och bakgrund m h a gesson. Jag såg till att trycka till tårtpappret ordentligt mot ostduken.
Sen målade jag ett lager gesso ovanpå mittcirkeln av tårtpappret. Detta för att jag dels ville få det riktigt vita, men även för att få en struktur där av ostduken undertill.

Två små spillbitar av spets sattes i övre vänster hörn samt högre nedre hörn. De klistrades fast m h a Scrappy Glue. Det var inte helt lätt att få spetsen att stanna kvar, så jag fick sitta med samtliga tio fingrar och hålla fast spetsen en liten stund tills jag märkte att limmet höll fast spetsen.

Jag hade en blingswirl liggandes. Denna tog jag försiktigt loss från förpackningen och klistrade fast på höger sida på tavlan. Dessa är så smidiga om man inte har någon pearlmaker eller inte riktigt vet hur man ska göra en egen. Tyvärr är de inte så billiga, men när man gör en tavla som är tänkt att vara länge är de väl värda pengarna.

En närbild på pearlswirlen.

Naturligtvis torkade jag mitten av tårtpappret så att jag sen kunde stämpla min text i mitten. Så fort den var ditstämplad tog jag fram lite olika vita blommor som jag började placera ut. Jag lade dem i olika formationer för att känna mig för vilket som kändes bäst innan jag började klistra fast dem med scrappy glue.
De stora blommorna som man ser i förgrunden hade redan grovt glitterlim på sig, vilket jag gillade.

Jag tyckte att spetsen som jag limmat på var fin, men det kändes fortfarande lite naket. Därför tog jag halvpärlor, som har en platt baksida och som har klistrig baksida (om klistret väljer att följa med pärlan när man tar loss den). Vissa fick jag klistra fast med scrappy glue.

Dekorationer fick bli fjärilar och en trollslända.
Den vänstra fjärilen är dubbel. Den undre är helt vit medan den övre fått ett spraylager med iridescent på sig och sen lite glitterlim medan den högra endast har den övre delen med spray och glitterlim.

Jag ville piffa till lite i tårtpappret. Därför satte jag lite pärlor samt lite pearl maker innanför rosorna. Jag tog glitterlim på order DU samt tog pearl maker under ordet och försökte göra ett hjärta, som tyvärr inte blev så fint som jag hade hoppats på.

Förutom fjärilarna stansade jag ut två trollsländor, som jag piffade till på samma sätt som fjärilarna.

För att testa lite gjorde jag egna swirlar av pearl maker till vänster om tårtpappret. Visst blir det skillnad, men även de blev fina. De är ganska lätta att göra och få jämna och fina.

Allra sist tog jag glitterlim och dekorerade ovansidan på varje tegelsten som jag gjorde i början.
Så här är det färdiga resultatet.Denna lilla text är väldigt viktig. Jag tror att vi är många som är väldigt rädda och måna om våra nära och kära, men kanske inte alltid lika rädda och måna om oss själva. Därför har jag faktiskt gjort denna till mig själv. Dock kommer jag att göra fler och liknande men kanske i andra färgställningar till andra som behöver samma påminnelse som jag.

Det var vad jag hade att bjuda på idag.
Tack för att ni tittat in och följt dagens tutorial.
Lämna gärna ett litet avtryck där ni skriver vad ni tyckte. :)

Imorgon bloggar Marja. Välkomna då.
Och glöm inte att det är sista dagen idag för att visa vad ni gjort om ni vill ha chansen att vinna en gästDT-plats hos oss en månad under 2013. :)

                                                   

1 kommentar :

 1. Helt sagolik och javisst behöver vi själv en påminnelse om att rå om sig själv ibland, för det görs som sagt allt för sällan. Ha en underbar dag..

  SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!