16 okt. 2012

Scrappa digitalt med MacIntosh - tutorial *många bilder*

Idag kommer äntligen min snabba turorial på hur jag scrappar med digitala stämplar på Mac:en. Det fungerar ju lite olika beroende på vilka program man har tillgång till. Jag har inte tillgång till Photoshop för Mac, jag använder istället Pages - ett layoutprogram som Apple har. Jag gör allt och lite till med Pages - använder det som ett rent ordbehandlingsprogram, gör fotokollage, digiscrap mm mm. Tutorialen för idag är baserad på en ganska enkel LO, det kan hända att det dyker upp en till senare, som är lite mer avancerad (fler stämplar & speciella effekter). Kanhända dyker jag också in på någon annan veckodag med bra tips för digiscrap - använder du Mac så håll ögonen öppna.

När jag startar programmet får jag välja vilken mall jag vill använda - till detta använder jag alltid det förmarkerade valet - blank. Man kan också skapa sin egen mall att använda just till digiscrap, om man vill ha annat format eller andra marginaler.

Programmet startat och blank mall - alltså inga förvalda format.

Jag drar över min bild från Finder (jag har i förväg valt ut ett foto och lagt det på skrivbordet, för att det ska vara enkelt att hitta), och bestämmer hur stort det ska vara - "size" i Inspector-rutan.

Sen lägger jag fotot där jag vill ha det, denna gång ville jag ha fotot i mitten, så då använder jag programmets hjälpmedel för detta - drar i bilden, tills det dyker upp ett horisontalt och ett vertikalt streck.

Nu är det dags att välja stämplar... när jag har hittat den jag vill använda drar jag över den till programmet. Den här gången använder jag Tomten (för gummistämpel klicka här).

Då hamnar den ovanpå fotot, ibland vill man ha lite ovanpå fotot, beroende på vilken stämpel det är och vilket foto man har. Här vill jag inte att den ligger ovanpå fotot...


Så jag går upp i verktygsfältet "arrange", och klickar på det jag vill göra. Här vill jag skicka stämpeln allra längst bak - så då blir "send to back" bra. Använder jag flera bilder/stämplar kan man också använda "send backward", då kommer bilderna/stämplarna att ligga i olika lager, vilket ger en snygg 3D-effekt.

Nu ser jag att fotot var lite för stort för denna bakgrundsstämpeln, men istället för att förminska fotot väljer jag att "maska" det... Klickar i vertygsfältet "format" och "mask"...

Då får jag upp mask-verktyget, där jag kan klippa bort bakgrunden, bara använda en del av fotot eller förminska/förstora fotot. Så jag maskar bort det som inte är relevant på fotot = bakgrunden. Då passar fotot in bättre på bakgrundsstämpeln.

För att få LO:n mer levande lägger jag en ram runt fotot, jag använder nästan alltid "picture frame" - detta hittar du i Inspectorn under "Graphic" (cirkeln ovanpå en fyrkant).

Nu har jag valt ram, jag bestämmer hur tjock ramen ska vara, hur genomskinlig hela bilden ska vara (inte alls, oftast) och jag kan lägga på en skugga på ramen. Skuggan gör att fotot lyfts fram lite mer från bakgrunden. Här finns inga måsten eller krav, jag gör olika för varje gång, bara att prova/leka sig fram tills man känner sig nöjd.

Min bild är nu redo att skrivas ut. Nu har man lite olika val... Man kan skära ett cardstock till A4 eller US Letter (8,5"x11"), välja ett 4CC-papper, välja ett fotopapper, mm mm. Jag skrev ut på 4CC.

Sen dekorerar man sin LO efter tycke och smak. Jag skar bort 1 cm runt om, skar snitt vid fotots sidokanter och trädde i en varmröd spets. Sen monterades alltsammans på ett mörkrött A4-papper med hjälp av dubbelhäftande tejp innan jag sydde runt om på symaskinen. Jag har använt Snöflinga och stämplat lite huller om buller på LO:n, embossat med clear och silver. Till sist vek jag till alla kanter runt om och lade glitterlim på Tomte-titeln och på de vita i tomtedräkten på fotot.

Lycka till med digiscrappandet, och tveka inte att fråga om du undrar över något!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!