23 okt. 2012

I en grav vid öknens slut...... + snabb digi-tutorial

Snart är det Halloween, en företeelse som fler och fler anammar och firar även i Sverige. Jag är inte mycket för att klä ut mig och "stöka ner" med fejkad spindelväv, astronomiskt stora spindlar och annat liknande... men det är himla kul att göra udda kort! Att sen få lägga på en härlig, lagom skräckig mask via "Filter Mania"-appen i mobilen, det är kul! Men.... det är ju lite svårt att se hur jag har gjort detta kortet, så jag får nog visa det i original med...

Stommen är svart cardstock i 6"x6", papper från Prima's "Craftsman" 6"x6", något nerskuret för att bli en lagom matta. Mellan dessa har jag monterat bitar av ostduk, som här gärna leder tankarna till spindelväv eller kanske mumifiering...? Pappret har jag distressat med blacksoot runt kanterna. Stansade ut en bård av spindelväv med en Martha Stewart kantstans, träd med Marianne Design-stans, uggla med Spellbinders och sen några små myror - eller är det spindlar? De utstansade dekorationerna har jag tryckt embossingdynan emot och sen hällt på lite clearpulver och knackat av merparten för att sen hälla på silverpulver på resten, och embossat det. Ugglan fick orange rhinestones till ögon och även i mitten av spindelnäten har jag satt dessa stenar. Stämpeln skrev jag ut på skrivaren, skar till och distressade med spiced marmelade, rillade kanterna lite och monterade med distanstejp. Vet ni att Clas Olsson och Ica Maxi har suverän distanstejp? Stora rullar med distanstejp, ca 2 mm tjock, och vettigt pris!

På detta kortet så har jag använt digistämpel "I en grav vid öknens slut..." en härlig version av en känd barnvisa. Så här har jag gjort för att få den i rätt storlek.

Först öppnar jag mitt layoutprogram, Pages (jag jobbar alltså med MacIntosh, vill du ha tutorial för PC, klicka här) och drar över stämpelfilen jag vill jobba med. Sen bestämmer jag vilken storlek jag vill ha...

... det gör jag i programmets "Inspector" (den ligger i verktygsfältet under menyraden, längst ut till höger, se nästa bild). Jag har här markerat upp bredden på min bild, och sätter den till 10 cm. Precis under finns en kryssruta som man i de allra flesta fall vill ha ikryssad - för då får man rätt proportioner på bilden och man ändrar endast bredd ELLER höjd, det andra måttet justeras då automatiskt. Så här väljer jag alltså 10 cm i bredd för att den ska passa in bra på ett 6"x6"-kort. Vill man stansa ut stämpeln med en stans måste man mäta stansen och se till att stämpeln är lite mindre än stansen.

När jag ändå är i programmet och jobbar, slänger jag in två digis till, till kommande projekt. Nu vet jag ju inte riktigt hur stora jag kommer att vilja ha dom då, men jag tror att det här blir bra. Sen skriver jag ut dom på min skrivare.

Hoppas att ni har en härlig höstvecka, välkomna tillbaka i morgon.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!