1 sep. 2012

Digi-scrappad LO

Idag kikar jag in för att inspirera er till att använda datorn mer när ni scrappar. Pysseldags har ju en hel del digistämplar, och man kan göra så mycket mer med dessa än att bara skriva ut dom i olika storlekar! Dessutom tar de ju ingen plats alls på pysselbordet eller i pysselhörnan, helt suveränt.

Jag arbetar på en Macintosh dator, kanske finns det någon mer som gör det, därför skriver jag lite snabbt hur jag har gjort. Jag börjar med att öppna Pages, ett layoutprogram från Apple. Fixar inställningarna i dokumentet, sidomarginaler och tar bort sidhuvud och sidfot. Sen importerar jag den bild jag vill använda, minskar ner den till den storlek jag tror att jag vill ha och lägger den på ett ungefär  där den ska vara. Sen drar jag över de stämplar jag vill använda, placerar ut dom, minskar eller ökar storleken.... Vissa vill jag ska sticka ut bakom fotot, då markerar jag stämpeln och väljer "flytta längst bak". Vissa får ligga lite på kanten på fotot, vissa får lite skugga under sig, bilden får en fin ram och så skugga på den med. Sen titeln, den fixar jag med en textstämpel. När jag är nöjd går jag till scrapbordet och skär till ett vitt cardstock i A4-storlek (eller US letter, det går också bra i en A4-skrivare) och lägger det i skrivarens pappersfack. Väljer sen skriv ut på datorn.......

... så är LO:n klar! På denna har jag valt att doodla en ram runt LO:n med, för att den skulle bli lite mer levande. Först ritade jag ut "korsstygnen" och drog med en fin, svart penna en lite slarvig ram mellan stygnen. Därefter tog jag en extrafin, svart penna och gjorde en ram till, som korsar den tidigare linjen lite hur som helst. Fotot är från när maken tränade cykling utan stödhjul med dottern första gången och då passade ju cyklarna så bra in.

En närbild på nedre kugghjuls-hörnet. När man får filen ligger alla kugghjul som varsin fil, så man monterar ihop dom precis som man känner för det. Hjulet näst längst upp och det stora i hörnet, lade jag längst bak, så det hamnade bakom fotot. Man ser också bildens skugga som drar sig neråt åt höger - vilket håll den ska dra sig åt bestämmer jag beroende på var på LO:n bilden ligger. Bildens ram har jag stämplat med stängsel, för att man lättare ska se var bilden börjar och slutar.

Ytterligare en närbild... Här ser man tydligt att ett av kugghjulen ligger under fotot. Jag valde att lägga skugga på titeln också, det syns om man tittar noga.

Fördelen med att scrappa digitalt är att man kan lägga dit allt, radera allt i en knapptryckning, och börja om - utan att behöva slänga något fysiskt material i papperskorgen! Men det är ju inget roligt att bara ha en massa LO:s i datorn, så därför skriver jag ut dom. Man kan doodla några detaljer, fästa på dekorationer eller blommor, färga in eller vad man nu vill. Denna gången vill jag ha en one layer layout, alltså inget som sticker upp eller är monterat på LO:n. Se fler one layer layouts här.

(One layer layout = LO där inget är monterat, allt är i ett enda lager. Foton är utskrivna direkt på cardstocken, man kan stämpla, färga in och rita, men inte montera något på pappret - inte ens stickers.)

Stämplar jag använt här är:
Cykel
Kugghjul
Ögonblick att minnas
Siluett cyklande barn
Trehjuling
Trehjuling 1
Gammal text
Stängsel

Finns det intresse för en steg-för-steg-beskrivning där jag beskriver exakt hur man gör för att använda distämplar på mac, så lämna en kommentar om det här nedanför, så ordnar jag det. En steg-för-steg-beskrivning som beskriver detta på pc finns här.

Hoppas detta inspirerat dig till att prova på digistämplar & kanske till och med digiscrap?! Ha det gott!

2 kommentarer :

  1. Hej!
    Jag har en Mac och skulle gärna vilja ha en detaljerad beskrivning med hanteringen av digitala stämplar. Det uppskattas mycket! Håller med dig om att man kan göra precis vad som helst och det tar ingen plats :)
    Nu kan jag nog våga och utan att köra fast.

    TACK

    SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!