12 apr. 2012

Kort i falsk metallteknik - bit för bit


Jag är nykär, jag vet att jag nyss firat bröllopsdag med maken och så, men det här är en ny förälskelse: falsk metallteknik.

I påsk gjorde jag ett påskägg till min son och använde mig då för första gången av den stilen då jag blev inspirerad av ett inlägg på facebook. Jag bestämde mig för att jag ska göra ett kort i samma teknik och även visa hur jag tillverkat det. För kan jag så kan alla och det här var enklare än vad jag trodde. Det här blir ett långt inlägg och en hel del bilder, men jag hoppas du har tålamod att stanna kvar till slutet :-D

Det jag har använt mig av är sånt jag redan hade hemma för jag har inga specialverktyg (än).


stompf, stiftpenna, falsben och ett skalpellskaft

Aluminiumtape

Jag har stansat ut bokstäver och limmat dem på en "skylt".
En bit osteklut till vänster för att få en struktur, en utstansad fjäril och en bit punchinella. Jag har tejpat fast dem.
Jag har torrembossat en bit cardstock med noter också.

Siffrorna gjorde jag med vanlig aluminiumfolie från köket. Limmade fast en bit på cardstock, tog en embossingfolder och körde genom min Big shot och sedan stansade jag ut siffrorna. Något tillplattat blev mönstret när jag gjorde siffrorna, men det duger tycker jag.

Jag klippte sedan remsor av min alutape och täckte hela kortet och lät det även gå över kanten så det skulle fästa bra på baksidan.


Här är hela kortet täckt och jag har börjat gnuggat fram bokstäverna.

Jag har använt mig av både falsben och stompf (papperspenna) och gnuggat och följt konturerna så detaljerna kommer fram fint. Jag har klippt smalare remsor av alutapen och satt i nedre vänstra hörnet också.

Här har jag gnussat fram punchinellans konturer och satt en extra metallbit ovanpå. Jag har gett den lite struktur med hjälp av mitt gamla skalpellskaft. Jag har "kavlat" så det blivit mönster. Det är en bit cardstock innanför också.

Lite falska nitar runt notdelen, det har jag gjort med stiftpennans spets, utan udd.
 
På de smala remsorna har jag kavlat igen med skalpellen och sedan har jag gjort skruvskallar med hjälp av hålet där skalpellkniven brukar sitta.

 Dags för att ge metallen lite karaktär. Dags för att kladda lite! Jag tog svart färg jag fått med i ett pysselkit en gång, förmodligen hobbyfärg eller acrylfärg. Dessutom har jag använt vit allmogefärg till siffrorna. Jag gnussade även runt med två olika distresser i blått och lila för att få skiftningar.

Jag målade ett tunt lager med svart.
 
Efter några minuter så tog jag papper och började gnugga av färgen igen.
Här ser man hur färgen har letat sig in i hålorna och ger metallen ett helt annat liv!


Jag målade siffrorna svarta från början men de syntes inte när jag monterade dem och då fick de bli vita istället. Jag har monterat dem med 3-d kuddar.


Stämpeln från Kenny K är färglagd med promarkerspennor. Hon heter Vikki Lee Vicious, så cool stämpel tycker jag! Eftersom jag inte är van att färglägga så tog jag hjälp med färgval och skuggningar från en av Kenny K's DT-tjejers version av Vikki. Jag satte laptopen framför mig och kikade på bilden hon gjort och härmade. Mycket bra skola för helt plötsligt kom jag mycket bättre överens med pennorna. Så ett tips alltså till dig som tycker att du inte kan färglägga, härmas! :-)
Här har jag figurklippt henne och monterat på 3-d kuddar framför noterna på kortet. Jag har "blingat" med blommor, glitter och en swirl med kristaller också.
På insidan av kortet har jag stämplat  den fina "hörna"  diagonalt och så har jag ritat streck mellan.
 
Närbild på hörnan.


Hoppas du orkade ända hit! Har du inte testat den här tekniken förut så hoppas jag att jag sått ett litet frö nu hos dig :-D

KRAM och ha en bra dag!

Pst, du kommer väl ihåg att vara med i vår tävling i april! Information finns längst upp på sidan (lååångt upp just nu då)

  4 kommentarer :

 1. Snyggt! Kanske skulle våga mig på det där med alu-tejp nu, har faktiskt en rulle hemma... =)

  SvaraRadera
 2. Vilken kanonbra beskrivning och snyggt blev ju resultatet :)

  SvaraRadera
 3. Wow vilken superbra "tut" nu kanske jag använder min alutejp jag har skaffat.
  Superläckert kort
  Kramist

  SvaraRadera
 4. Jag var på kurs igår på Creativica i just denna teknik...KUUL!!
  Fick tips att gogla på falsk metallteknik....då hitta jag dig....toppen tut!!
  Kram Inga

  SvaraRadera

Tack för att Du lämnar ett litet avtryck hos oss på Pysseldags!
Det uppskattas alltid. :)
Ha en fortsatt bra dag!